Анализ на уважавания професионалист Симеон Николов, дипломат, публицист, експерт по международна

...
Анализ на уважавания професионалист Симеон Николов, дипломат, публицист, експерт по международна
Коментари Харесай

Дипломатът Симеон Николов: Израел и ядрените оръжия, за които не се говори - Топ новини

Анализ на уважавания професионалист Симеон Николов, посланик, журналист, специалист по интернационална сигурност. Той бе заместник-министър на защитата 2005 – 2008 година. Основател и началник на Център за стратегически проучвания в сигурността, защитата и интернационалните връзки. Също по този начин е член на Атлантическия клуб и притежател на неговата златна значка. За експертната си активност е награждаван неведнъж както у нас, по този начин и в чужбина. Главен специалист по „ Международна политика и сигурност “ в администрация на Президента.

Гласуването в Общото заседание на Организация на обединените нации демонстрира, че Израел и Съединени американски щати, само че също и „ Западът “ са много изолирани.

Това е необикновена стъпка, която Общото заседание на Организация на обединените нации предприе. Въпреки това „ единствено “ първата комисия, след в началото гласоподаване, одобри с голямо болшинство от 152 гласа „ за “ и 5 „ срещу “ резолюцията, съгласно която Израел би трябвало да разоръжи нуклеарните си оръжия и да съобщи нуклеарните си уреди, т.е. главно Димона, под контрола на МААЕ.

Израел е единствената страна в Близкия изток, която има нуклеарни оръжия, само че не го признава публично,

а и на никого в Израел не е разрешено да приказва за това, макар че всички знаят, че това е възпиращият капацитет на Израел. Не е известно какъв брой нуклеарни бойни глави има Израел.

Предполага се, че броят им може да доближи 400. Ето за какво, наред с други неща, е мъчно да се принудят други страни като Иран да не създават нуклеарни оръжия, изключително откакто Израел също не е утвърдил Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие (ДНЯО), в края на краищата, допуска се, че те нямат такива.

Показателно е, кой гласоподава срещу резолюцията, призоваваща Израел неотложно да се причисли към ДНЯО, и кой отхвърли да гласоподава. Неотдавна Западът акцентира какъв брой изолирана е Русия. Сега се оказва, че Израел и защитаващата го мощ – Съединени американски щати – са не по-малко изолирани. Освен Израел и Съединени американски щати, срещу резолюцията гласоподаваха единствено Канада, Микронезия и Палау. 24 страни се въздържаха, измежду които и доста страни от Европейски Съюз, в това число, несъмнено, Германия, която не пожела да заеме позиция.

Източник: topnovini.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР